Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Hysteria (η μηχανή της χαράς)

 
Τίτλος: Hysteria
Ελληνικός τίτλος: Η μηχανή της χαράς
Imdb link: http://www.imdb.com/title/tt1435513/


Υπόθεση: Ένας νεαρός γιατρός προσλαμβάνεται στο ιατρείο ενός μεγαλογιατρού που εξειδικεύεται στη θεραπευτική αντιμετώπιση μιας μάστιγας που πλήττει τις γυναίκες του μισού Λονδίνου, την "υστερία". Ουσιαστικά προσφέρει "παροξυσμό" (δηλαδή οργασμό) στις θεραπευόμενες, για να τις απαλλάξει από προβληματικές συμπεριφορές. Ο νεαρός γιατρός με αφορμή τις κράμπες που έπαθε από τις μαλάξεις και με τη βοήθεια του εφευρέτη φίλου του, εφευρίσκει τον γυναικείο δονητή. Παράλληλα, γοητεύεται από την σουφραζέτα- ανθρωπίστρια- φεμινίστρια κόρη του μεγαλογιατρού και αλλάζει στάση ζωής.

Το ψυχολογικό υπόβαθρο της ταινίας: Η υστερία ήταν μια λέξη που χρησιμοποιήθηκε από τα αρχαία χρόνια για να περιγράψει την κατάσταση κατά την οποία οι γυναίκες εκδήλωναν διάφορα συμπτώματα λόγω σεξουαλικής στέρησης. Αντί να αποδοθούν τα αίτια σε δυσλειτουργικές σχέσεις με τους άντρες τους, την απουσία ερωτικής ικανοποίησης και την υποτιμητική, άδικη κοινωνική θέση των γυναικών, οι νευρωτικές τάσεις των ανικανοποίητων γυναικών αποδόθηκαν σε αυτήν την "ψυχική διαταραχή". Σήμερα ο όρος δε χρησιμοποιείται πια κλινικά. 

Κριτική: Πρόκειται για μια θαυμάσια, ευχάριστη, ανάλαφρη ταινία που όμως καταφέρνει να απεικονίσει την κοινωνική πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τη θέση της γυναίκας και το ψυχολογικό κόστος αυτής της θέσης. Το είδος της ταινίας δεν επιτρέπει να φανούν οι πιο σοβαρές και τραγικές συνέπειες της κατάστασης αυτής, αν και γίνονται προς το τέλος νύξεις για το τι μπορεί να πάθει μια γυναίκα που διαγιγνώσκεται και καταδικάζεται ως "υστερική". Ο ρόλος που πανέμορφα παίζει η Maggie Glydenhyle μεταδίδει αγωνιστικότητα, ευαισθησία, αισιοδοξία και πάθος- αυτά τα χαρακτηριστικά έδιναν σε μια γυναίκα τότε τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί ως διαταραγμένη. Η ταινία δίνει έμφαση στο ρόλο της ερωτικής ικανοποίησης στην κατάκτηση μιας εσωτερικής ισορροπίας του ανθρώπινου ψυχισμού και στο πόσο απαγορευμένη ήταν αυτή η ευχαρίστηση στις γυναίκες της βικτωριανής τουλάχιστον εποχής.

image: http://www.cinemafunk.com/sites/default/files/images/featured-images/hysteria-movie-review.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου