Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Shame

 
Τίτλος: Shame
Ελληνικός τίτλος: Shame
Imdb link: http://www.imdb.com/title/tt1723811/


Υπόθεση: Ο Μπράντον είναι ένας επιτυχημένος και ευκατάστατος άντρας που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Στην προσωπική του ζωή είναι ένας άνθρωπος εξαρτημένος από το σεξ. Διαρκώς προσλαμβάνει πόρνες, αναζητεί σεξουαλικές παρτνέρ στις εξόδους του, αυνανίζεται, χρησιμοποιεί πορνογραφία, προσπαθώντας να ικανοποιήσει την εξάρτησή του. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν τον επισκέπτεται -χωρίς χρονικό ορίζοντα- η αδερφή του, η οποία έχει αρκετά προβλήματα. Η παρουσία της, οι συγκρούσεις μαζί της και τα προβλήματά της τον κινητοποιούν να έρθει αντιμέτωπος με την εξάρτησή του.

Το ψυχολογικό υπόβαθρο της ταινίας: Η εξάρτηση από το σεξ είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο συνηθίζει να καλύπτει τα εσωτερικά του κενά μέσα από σεξουαλική δραστηριότητα. Η τάση αυτή αρχίζει να γίνεται έμμονη ιδέα που χαρακτηρίζεται έντονα από τον καταναγκασμό. Δηλαδή το άτομο νιώθει ότι "πρέπει" να προβεί σε σεξουαλική δραστηριότητα και δεν έχει καμια άσκηση ελέγχου πάνω σε αυτήν την εσωτερική επιταγή. Για πολλούς ανθρώπους αυτή η συμπεριφορά αρχίζει να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνική, συναισθηματική, οικογενειακή, επαγγελματική ζωή, ακόμα και στη σωματική υγεία. Ο παρορμητισμός θα οδηγήσει σε κρίσεις υπερβολής ("binges", όπως ο βουλιμικός καταβροχθίζει ασυναίσθητα τεράστιες ποσότητες φαγητού) - συνήθως ο πάσχων θα συνειδητοποιήσει το πρόβλημά του όταν θα νιώσει ότι το παράκανε, τραβώντας στα άκρα τις σεξουαλικές εμπειρίες ποσοτικά και ποιοτικά (όπως ο πρωταγωνιστής της ταινίας). 

Η εξάρτηση από το σεξ είναι βασανιστική, καθώς αφήνει τον πάσχοντα διαρκώς ανικανοποίητο, παρά το ότι σε κάθε σεξουαλική πράξη βιώνει ευχάριστα συναισθήματα και απελευθέρωση των σχετικών ουσιών από τον εγκέφαλο. Αυτό συμβαίνει γιατί το άτομο κάτι άλλο πασχίζει να ικανοποιήσει, και μεταθέτει αυτήν την εσωτερική ανάγκη αλλού, νομίζοντας ότι με τη σεξουαλική ευχαρίστηση θα καλύψει άλλες ανάγκες που ίσως δεν τις έχει ακόμα συνειδητοποιήσει. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας αυτής φαίνεται βασανισμένος και αυτό το βλέπουμε και από τη δυσλειτουργική σχέση του με την αδερφή του αλλά και από την παθολογική συμπεριφορά αυτής, που μας υποψιάζει για οικογενειακά προβλήματα του παρελθόντος τους.

 
Κριτική: Η ταινία παρακολουθεί με ιδιαίτερο ρυθμό τη ζωή του Μπράντον. Πολλές σκηνές είναι αργές και μακρόσυρτες, αλλά γεμάτες από συναίσθημα, αγωνία και ένταση. Οι ερμηνείες είναι πάρα πολύ καλές και μεταφέρουν στο θεατή το βάσανο ιδίως των δύο κεντρικών χαρακτήρων. Το σεξ παρουσιάζεται με τρόπο όχι πορνογραφικό, παρά τις τολμηρές σκηνές, αλλά με έναν ρεαλιστικό τρόπο που αποτυπώνει τον καταναγκασμό που διέπει τους πάσχοντες από αυτόν τον τύπο εθισμού, τη μοναξιά και την απόγνωση του πρωταγωνιστή.

image:http://graphics8.nytimes.com/images/2011/12/02/arts/02SHAME/02SHAME-articleLarge-v2.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου